Är all publicitet bra publicitet?

En bra story sprider sig själv. En dålig nyhet ännu mer. Ja, ni har hört varianter av detta genom åren. Men hur är det egentligen, är all publicitet bra publicitet?

Jag tycker att det beror på vad man menar med bra. Om vi tallar om det lite. låt oss säga: svalare begreppet kännedom så kan det ju verkligen vara bra, en historia som valsar runt i media kan ju efter ett år ha skapat kännedom om ett varumärke men gemene man kommer inte riktigt ihåg vad frågan handlade om.

Om vi däremot resonerar om det lite tyngre begreppet attityd och lojalitet till ett varumärke och önskan är att nå en specifik unika målgrupp. Nej då skulle jag säga att all publicitet inte alltid är bra publicitet och att fel publicitet kan få dig att tappa din målgrupp.

Publicitet är ju en mycket viktig del i att skapa en historia om ett varumärke och där har Benetton skapat sig en särskild nisch och byggt både kännedom och attityd på ett förtjänstfullt sätt genom ett stort antal provokativa kampanjer. Om det var fotografen Oliviero Toscani, en fd Benettonfotograf och kreativ hos Benetton chef i nästan tjugo år, som skapade bilderna för att skapa publicetet eller om det en gång var snillrikt marknadsmässigt konstruerade kampanjer i syfte att bygga attityd skall vi lämna därhän just idag. Men faktum kvarstår att deras ”provokationer” genom åren har skapat både en kännedom och en attityd till varumärket som går långt utanför konsumtionen av kläder och därutöver varit föregångare i det som kallas cause marketing.

Se några av Oliviero Toscanis uppmärksammade kampanjer här.

Läs mer om cause marketing här.

OBM?

OBM – jag hör det hela tiden och jag ser bokstavskombinationen överallt: OBM.
OBM står för Organizational Behavior Management och jag har förstått att det är ett ganska ungt forskningsområde med rötter i beteendevetenskapen som under de senaste åren landat i organisationsteori.

Jag förstår ju att det handlar om beteenden, men VAD det hjälper organisationer med och HUR, det är fortfarande höjt i dunkel för mig, men jag lovar, jag återkommer i frågan, detta verkar spännande.

 

Varumärkesbyggande genom generositet, humor och tillgänglighet

Jag gillar verkligen museer! Inte alltid för innehållet i sig, vilket förstås kan vara nog så intressant, nä det jag gillar är hur utställare, intendenter, pedagoger och alla inblandade har arbetat med att få mig berörd, engagerad, inspirerad och fascinerad. Jag älskar det!

Ett av mina alltime favoritmuseer är Guinness museet i Dublin, Guinness Storehouse. Det första man får när man kommer in är en droppe Guinness. Den skall man ta med sig genom museet för att på översta våningen, där det finns en skybar med 360 graders utsikt över Dublin, få sig en pint. Genialiskt marknadsföring som sätter produkten i helt rätt sammanhang; härligt barhäng i trevlig miljö.

På vägen upp till baren vandrar man bokstavligen mellan de ingredienser som ölen består av och får en konkret känsla av både proportioner, metoder och processer.
Våningen innan baren är min favorit, det är ett stort rum fyllt av reklamprodukter, kampanjer som ölmärket använt genom åren, allt finns där, Harpan förstås, den fina Toucanfågeln, alla kampanjer och alla annonser, affischer allt! Jag kan gå där i timmar.
Och som grädde på moset så finns allt detta förstås även på en fin och enkel sajt, kolla särskilt in reklamsidorna på Guinness ads, där presenteras kampanjer från 1930-talet och fram till idag på ett pedagogiskt och enkelt sätt.
Jag tycker att museet och sajten är sammanlänkade på ett enastående sätt, där kreativitet och generositet (med fakta, med öl, med tillåtenhet – det finns massor att göra på museeet) bygger och förstärket varumärket i flera dimensioner. Igår var jag på Fotografiska museet i Stockholm och fick lite samma känsla. Mer om det längre fram.

Det är ljust kl 17.00 på Alla hjärtans dag

För flera år sen hade jag en arbetskollega som sa att när man slutade för dagen och gick ut från museet (vi jobbade på Nordiska museet) kl 17.00 var det fortfarande ljust ute. När jag nu tittar på SMHIs väderprognoskarta så ser jag att imorgon, fredag den 14 februari, på alla hjärtans dag kommer solen att gå ner 16.37, hela 18 minuter senare än förra vecka vilket betyder att det fortfarande kommer att vara ganska ljust kl 17.00. Underbart!

Det betyder att snart är oxveckorna äntligen över (de slutar på fettisdagen den 21 februari i år) högvintern ersätts av senvintern och det blir ljusare, framförallt på morgonen men även på eftermiddagarna och solen värmer mer och mer!

Åhh ljuvliga tid!

Bilar, kändisar och lite avklätt

Så här i efterdyningarna av amerikanska Superbowl, då vi vet att New York Giants vann i år, så kan jag inte riktigt släppa allt prat om reklampauserna som snurrat
hela förra veckan. Ni som känner mig vet att jag älskar reklamfilmen för Volkswagen med den lille gossen som är utklädd till Darth Vader. Det är det inte bara jag som gör. Enligt SvD är det fler som minns inslaget som visades under Superbowl förra året än vilka som vann matchen ( Green Bay Packers, de besegrade Pittsburg Steelers).

Reklam under superbowl blir en allt hetare potatis för varje år och mer och mer pengar läggs på att få synas i 30 eller 60 sekunder. Enligt samma tidning ligger det i år på kostnader kring 1 miljon kronor per sekund. En undersökning som Svd publicerade i sin Superbowlspecial visar på att 29 miljoner av de beräknade 115 miljoner tittarna överväger att handla någonting under matchen, hela 49% över dator. 21% via läsplatta, 15% via mobiltelefon och 15% på annat sätt.Phu. Svindlande siffror.

Frågan är: Är det värt det? Är genomslaget tillräckligt? Säljer det mer produkter? Bygger det varumärket som exponeras? Eller är det bara roligt och kreativt? Frågan är både spännande och svårbesvarad och jag ser fram emot att så småningom se resultat.

Årets filmer var en salig blandning av lite komik, lite avklätt, lite Cola, lite Pepsi (med Elton) lite vampyrer, lite rejäl armageddonfeeling och massor med filmer och bilar. Du kan se dem alla här: Superbowls commercials
Om du vill kan du även registrera dig och rösta.