Är all publicitet bra publicitet?

En bra story sprider sig själv. En dålig nyhet ännu mer. Ja, ni har hört varianter av detta genom åren. Men hur är det egentligen, är all publicitet bra publicitet?

Jag tycker att det beror på vad man menar med bra. Om vi tallar om det lite. låt oss säga: svalare begreppet kännedom så kan det ju verkligen vara bra, en historia som valsar runt i media kan ju efter ett år ha skapat kännedom om ett varumärke men gemene man kommer inte riktigt ihåg vad frågan handlade om.

Om vi däremot resonerar om det lite tyngre begreppet attityd och lojalitet till ett varumärke och önskan är att nå en specifik unika målgrupp. Nej då skulle jag säga att all publicitet inte alltid är bra publicitet och att fel publicitet kan få dig att tappa din målgrupp.

Publicitet är ju en mycket viktig del i att skapa en historia om ett varumärke och där har Benetton skapat sig en särskild nisch och byggt både kännedom och attityd på ett förtjänstfullt sätt genom ett stort antal provokativa kampanjer. Om det var fotografen Oliviero Toscani, en fd Benettonfotograf och kreativ hos Benetton chef i nästan tjugo år, som skapade bilderna för att skapa publicetet eller om det en gång var snillrikt marknadsmässigt konstruerade kampanjer i syfte att bygga attityd skall vi lämna därhän just idag. Men faktum kvarstår att deras ”provokationer” genom åren har skapat både en kännedom och en attityd till varumärket som går långt utanför konsumtionen av kläder och därutöver varit föregångare i det som kallas cause marketing.

Se några av Oliviero Toscanis uppmärksammade kampanjer här.

Läs mer om cause marketing här.