Positive Karma means positive action

Häromdagen fick Dalai Lama ta emot det, i pengar, omfattande Tempeltonpriset. Dalai Lama fick priset för sitt enträgna arbete med att undersöka sambandet mellan vetenskapen och buddismens traditioner och har i de efterforskningarna uppmuntrat forksning kring till exempel medkänslan (compassion).

Priset, som instiftades 1972 har tidigare delats ut till bland andra Moder Teresa och Alexander Solzenitsyn med flera. Prissumman är enorm, på 1,1 miljoner pund , ca 11,7 miljoner kronor, vilket är den största prissumman som delas ut till en person.

Sen jag såg Dalai Lama på konserthuset i början på 80-talet så dyker han upp i mitt undermedvetana då och då och jag brukar i perioder läsa hans böcker, artiklar om honom och följa hans twitterflöde. Dalai Lama har ett enkelt och rakt sätt att presentera sina tankar på och det hjälper mig att hitta tillbaka till vad som är viktigt och vilket ansvar jag själv har för att ta tillvara det och dem jag bryr mig om.

Dalai Lama talar mycket om eget ansvar och om både glädje (happiness) och medkänsla (compassion) men under senare år även mycket om Karma. Och han är solklar i sin beskrivning av att det är vi som skapar god karma, ingen annan, ”karma depends on our action….we must work hard, we must create positive karma, positive action”….se själv: