If it´s to be – it´s up to me

Seminariet med Jörgen Ooms på Oscarsteatern igår var bra. Lättsamt, gav mycket igenkänning och skratt, men jag gillar när det i skrattet liksom kryper ner en liten extra tanke med svärta. Något som stör, strör salt i sår, sticker till, ja något som väcker den där extra tanken, kanske får mig att se mig själv, kanske till och med ger en sådan där mytomspunnen aha upplevelse. Det gjorde denna föreläsning.

Utgångspunkten i seminariet var If it´s to be – it´s up to me. Det gillar jag!
Jag har själv ansvar för vad, hur, när och varför i mitt liv, det känns bra.

Som en del av föreläsningen talade han om RMI (rätt mental inställning). En övning gick ut på att fördela 100% över tre delar; kunskap, uthållighet och rätt mental inställning och resonera med sin närmsta granne om det. Jag svarade att jag tycker det krävs ngn form av grundkunskap, säg 10% i en fråga, ngt litet mått av uthållighet säg 10% även där men 80% rätt mental inställning. Mannen till höger om mig tyckte att det skulle vara 33% av vardera och kvinnan till vänster om mig tyckte att det skulle vara 30% kunskap, 50% uthållighet och 20% rätt mental inställning. Diskussionen som följde var mycket intressant som ni förstår.

Ta och fundera på frågan, ställ frågan till vänner, kollegor, din chef och lyssna på deras svar. Vad tycker du?  Svaren säger dels en hel del om dig som person, men även om hur viktigt det är att samtala med varandra, mellan chefer och medarbetare, eller mellan medarbetare, kring gemensamma förväntningar på insats inför ett projekt eller samarbete.

 

Läs mer om Jörgen Ooms här: Peak Motivation